Ismerjük meg a vidéket, ahol élünk!

Hazai felfedező

Hazai felfedező

Szalacs, az ezer pince faluja

2020. augusztus 04. - Borsi Balázs

A helyiek szerint Szalacson több a borospince, mint a lakóház. A Nagyvárad és Szatmárnémeti között autózóknak ideális hely lehet egy-két órás megállóra ez az érmelléki község, amely megannyi látnivalót tartogat.

2020_07_28_szalacs_pincesor_4.jpg

Szalacson a pinceutcák azok a helyek, amelyeket nem érdemes kihagyni. A Kis- és a Nagy Burga között található a 19. században épült zsellérház, amit Kéri Gáspár székelyhídi fogorvos tájházzá alakított és látogathatóvá tette, hozzá tartozik egy 1880-ban vele szemben épített, tölgyfa homlokzatú borospince. De egymás mellett sorakoznak a 19. századi és 20. század eleji téglapincék, némelyiken még ma is látható az eredeti kovácsoltvas vagy fa ajtó a különleges zárszerkezetekkel.

2020_07_28_szalacs_pincesor_11.jpg

A pinceutcákon rendszerint délután pezsdül meg az élet, amikor a helybéliek elvégezték a háztáji feladatokat, vagy amikor az idő nagyon felmelegszik a határban. A pincékbe behúzódva sokkal könnyebb átvészelni a kánikulai órákat és kipihenni a munka fáradalmait. A helyiek nagyon vendégszeretők, szívesen megkínálják a látogatót egy-egy pohár finom nedűvel. Aztán csak bírni kell az iramot, mert a szomszéd pincéjében is van kóstolnivaló, ami szerinte sokkal jobb, nem szabad kihagyni…

2020_07_28_szalacs_tajhaz_1.jpg

Szalacsot megközelíthetjük Szatmár megye irányából Szilágypér vagy Érendréd felől is, továbbá Biharban a Nagyvárad–Érmihályfalva–Szatmárnémeti közötti 19-es főútról letérve Éradony és Értarcsa között Margitta irányába – így beérkezve az első település Ottomány, melynek központjában a jobb oldalon, a dombon található a Komáromi kúria, innen mintegy hét kilométerre fekszik a községközpont, Szalacs. Ha már Szalacson járunk, mindenképp érdemes megnézni a négylukú hidat, amely egykor az Ér patak fölött ívelt át, és a híres hortobágyi kilenclyukú híd „kistestvére”. 

KÉPGALÉRIA (Fotók: Borsi Balázs)

Ha felvennéd velünk a kapcsolatot, észrevételed van, ajánlanál egy-egy látnivalót, amit megmutathatnánk, vagy te mesélnéd el, hol jártál és mit láttál, írj nekünk a borsibalazs28@gmail.com címre!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaifelfedezo.blog.hu/api/trackback/id/tr5816103462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása