Ismerjük meg a vidéket, ahol élünk!

Hazai felfedező

Hazai felfedező

Csodavilág egy karnyújtásra: a pádisi Varasó-rét

2020. augusztus 13. - Borsi Balázs

Pádis az Erdélyi-szigethegység egyik természeti csodája. Védett terület, ahová turisták tízezrei érkeznek évente megcsodálni a barlangok és fenyvesek világát.

2020_07_04_padis_varaso_ret-65.jpg

A Pádis-karsztfennsík megannyi látnivalóval és túraútvonallal várja a természet szerelmeseit. Arról, hogy mennyi minden van itt, sorozatot is indíthatnánk, sőt indítunk is, hiszen szinte nincs is az évnek olyan hónapja, hogy legalább egyszer ne látogatnánk el az Erdélyi-szigethegység eme vadregényes és érintetlen vidékére. Pádis ideális hely az amatőr és a profi túrázóknak, de alkalmas arra is, ha csak egy kis csendre és nyugalomra vágyunk távol a forgalmas nagyvilágtól. Itt olyan csend uralkodik, hogy ha megpihenünk, a saját szívverésünket is meghallhatjuk.

2020_07_04_padis_varaso_ret-118.jpg

Kezdjük is pádisi ajánlónkat az egyik legsűrűbben látogatott helyszínnel, a Varasó-réttel, amelyen egészen biztos, hogy keresztülhaladunk, ha olyan túracélpontot választunk, mint a Szamosbazár, a Horgas-havas vagy akár a Kék-Magura. De ha kellemes családi kiruccanást tervezünk és nem feltétlen a kilométereken át gyaloglás a kirándulásunk célja, akkor is ideális hely a Varasó-rét, ahol parkolási lehetőség is adott az út mentén, és jó pár kellemes órát el lehet tölteni, akár kisgyermekekkel is.

2020_07_04_padis_varaso_ret-29.jpg

A közel 1400 méter magasságban lévő rétet dolinák, beszakadt barlangok teszik változatossá, itt csodálható meg a tükörsima vizű Varasó-tó, és sűrű, érintetlen fenyvesek szegélyezik. Ha bemerészkedünk a fenyőrengetegbe, szó szerint őserdőben találjuk magunkat. A rétet nyugat felől a Varasó-havas határolja, a hegytetőre páratlan szépségű ösvény vezet, akár könnyed délutáni sétával is felkapaszkodhatunk ide. S ha már itt vagyunk pazar kilátás tárul a szemünk elé: a Bihar-hegység csúcsai és völgyei, a Szamosbazár sziklái és a Pádis-karsztfennsík fekszik a lábaink előtt. Feledhetetlen élmény a látvány, amennyiben a természet is a mi pártunkon áll és nem borítja be felhőfátyol a hegység ormait. Ez ugyanis jellemző errefelé, a nyugatról érkező felhők itt ütköznek neki az Erdélyi-szigethegység magasabb nyugati vonulatainak, és az önmagában is csodálatos, amikor a felhők néhány perc alatt ködbe burkolják a vidéket, majd pár perc múlva tovább is állnak. Felhős időben szó szerint percenként változik az időjárás, érdemes a hátizsákba esőkabátot is csomagolni, bármelyik pillanatban szükség lehet rá.

2020_07_04_padis_varaso_ret-56.jpg

A Pádis-karsztfennsík csodálatos világ, amit egyre többen fedeznek fel. Évente több tízezren keresik fel a vidéket határon innenről és túlról, a helyi természetjárók mellett nagy számban érkeznek ide turisták Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból, vagy még távolabbról is. Szálláshelyek tekintetében érdemes előre gondolkodni és foglalni, ugyanis Pádis az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park részét képezi, és mivel természetvédelmi övezet, kevés odafent a panzió. A Glavoj-rét kedvelt kempingezőhely, de ez csak addig lehet így, amíg a hatóságok elnézően viselkednek, mivel a kempingezés itt is – ugyancsak természetvédelmi terület lévén – tilos. A Pádisra felvezető szerpentin előtt azonban Boga-telep számos szálláslehetőséget kínál, nem mellesleg itt is több olyan látnivaló található, amit kár lenne kihagyni, de ezekről majd szintén egy másik bejegyzésben érdemes írnunk bővebben.

2020_07_04_padis_varaso_ret-43.jpg

Pádis megközelítése egyszerű. Akár Kolozsvár, akár Szatmárnémeti, Nagyszalonta vagy Arad, illetve Magyarország felől érkezik a látogató, Belényes (románul Beiuș) felé kell haladjon, majd innen Vaskohsziklás (Ștei) irányába és Kissedresnél (Sudrigiu) kell letérni Vasaskőfalva (Pietroasa) irányába. Innen már nem lehet eltéveszteni, a jó minőségű aszfaltos út bekanyarodik a hegyek közé, és sokáig a Köves-Körös mentén kacskaringózik. Előbb Boga-telep következik, majd a szerpentin, ami felvezet az 1200 méteres magasságban lévő Pádis-fennsíkra. Az út végig kifogástalan minőségű, de érdemes odafigyelni az autó műszaki állapotára, a hajtűkanyarok között erős emelkedők (visszafelé pedig lejtők) követik egymást.

A Pádis-fennsík Nagyváradtól és Nagyszalontától egyaránt bő száz kilométerre található. Kolozs megye irányából nem ajánlott a megközelítés, ugyanis az utat csak a Bihar megyei oldalon építették meg.

KÉPGALÉRIA (Fotók: Borsi Balázs)

A bejegyzés trackback címe:

https://hazaifelfedezo.blog.hu/api/trackback/id/tr8516138632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása